dilluns, 19 de maig del 2014

Les TROBADES (1): PROJECTE ACTIVAMENT. Les Trobades és una secció del blog del GAC que vol donar a conèixer i fomentar projectes de col•laboració entre entitats.

Activament neix el passat any 2013 i es tracta d’un projecte on col·laboren, d’una banda, els Centres i Llars Residencials de l’IMSP (Institut Municipal de Serveis Personals de Badalona) i, de l’altra, AFAMMEBAN, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Barcelonès Nord.




AFAMMEBAN, té com una de les seves línies de treball oferir serveis que permetin millorar la qualitat de vida de les persones amb problemàtica de salut mental greu, en aquesta línia ha creat i gestiona recursos com el Servei Pre-laboral Bètula o el Club Social “El Badiu” i tracta de fomentar entre els seus usuaris activitats que fomentin l’autonomia i la inserció comunitària.

El voluntariat, més enllà del suport que ofereix de forma directa a través de les accions concretes que es desenvolupen, és una forma d’actuar altruista que pot contribuir a generar canvis en la situació de les persones que ofereixen el seu treball voluntari. En aquest sentit, pels afectats per una problemàtica social derivada d’una malaltia mental el voluntariat els ajuda a fomentar la seva responsabilitat i compromís, els ajuda a combatre els problemes d’aïllament, inactivitat i empobriment vital que sovint es relacionen amb aquests trastorns, els permet sentir-se útils i vàlids davant d’ells mateixos i davant de la comunitat i els permet també millorar actituds i habilitats socials. El treball voluntari també facilita oportunitats de participació dins la comunitat que els fan “visibles” des d’una imatge positiva que ajuda a combatre l’estigma social que pesa sobre aquest col·lectiu. En definitiva pot resultar altament rehabilitador i terapèutic i incideix millorant la qualitat de vida.

D’altra banda, els serveis residencials de l’IMSP, atenen a persones afectades per diferents discapacitats: física, mental i psíquica, i també a gent gran. Els residents d’aquests serveis tenen diversos graus d’autonomia i mentre alguns poden beneficiar-se de desenvolupar col·laboracions voluntàries, altres poden beneficiar-se de suports concrets d’aquest mateix voluntariat. Introduir el voluntariat als centres residencials i llars residències permet obrir aquests dispositius a l’exterior, una entrada d’aire fresc en forma de persones que hi participen puntualment en alguna de les seves activitats o ajuden a que els residents puguin acostar-se a la comunitat.

A partir del treball de coordinació en la gestió de casos entre professionals d’ambdues entitats i de l’anàlisi de les necessitats i potencialitats dels seus usuaris neix la idea d’endegar el Projecte Activament. Amb ell s’inicia un veritable treball en xarxa i comunitari. El Projecte compta ja amb uns 20 voluntaris. La seva participació sorgeix de la proposta dels professionals i precisa del desig i motivació de la persona que ha de desenvolupar el voluntariat.

La col·laboració voluntària entre ambdues entitats es va iniciar amb la realització de tasques de manteniment i cura de l’Hort i Jardí de la Residència de Malalts Físics de Badalona de l’IMSP. Activament va permetre convertir un espai sense us de la residència en un vistós hort i una porta d’entrada per alguns  usuaris d’AFAMMEBAN, en especial vinculats al club social “El Badiu”. Voluntaris i residents van començar a compartir treball i experiències. A partir d’aquí es va fer possible potenciar tasques d’acompanyament, tant a les persones residents de la Residència de Malalts Físics com d’altres Residències de l’IMSP donant-los suport quan realitzen sortides. Uns 5 residents de centres de l’ISMP s’han fet també voluntaris.








La perspectiva actual del Projecte activament és la d’obrir-se a altres activitats, altres entitats i altres espais. Reforçar el treball solidari i la perspectiva d’entitats i institucions municipals que treballen conjuntament, optimitzen els seus recursos, exploten les seves potencialitats i construeixen una veritable xarxa comunitària.




Projectes com aquest esdevenen des de la perspectiva del GAC la essència de l’acció comunitària, d’un veritable treball cooperatiu i de col·laboració entre professionals i entitats. Per aquest motiu, el GAC us anima a que ens feu arribar propostes de treball conjunt, que compteu amb aquesta plataforma per difondre-les o per posar-les en marxa, que utilitzem el GAC com a punt de partida per canalitzar energies que es plasmin en la millora dels nostres serveis i del nostre treball. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada